Oulun Katto ja Saneeraus Oy

Vesikattopalvelut

Vesikatto on yksi rakennuksen tärkeimmistä julkisivun osista, sillä se suojaa rakennusta vaihtelevilta sääolosuhteilta ympäri vuoden.

Kattotarkastus

Kattotarkastus on osa kiinteistöhuoltoa

Säännöllisin väliajoin tehtävä kattotarkastus antaa kiinteistön omistajalle ajantasaista tietoa katon kunnosta ja sen avulla voidaan havaita ajoissa mm. mahdolliset vesikaton korjaus- ja remonttitarpeet. Kattotarkastuksen tulisi olla aina koulutetun ja puolueettoman kuntotarkastajan tekemä, rakennusmääräyksiin ja -ohjeisiin pohjautuva sekä laajuudeltaan kohteen tarpeisiin mitoitettu työ.

Ennen talvea tehty kattotarkastus vähentää mahdollisia vuotovaurioriskejä keväällä lumen sulamisen aikana. Kattotarkastus tehdään kaikille katemateriaaleille ja siinä käydään huolellisesti läpi vesikate, läpiviennit, kattoturvatuotteet, yläpohja, suojapellitys sekä vedenpoisto. Tarkastuksen yhteydessä haastatellaan myös kiinteistön ylläpidosta vastaavia henkilöitä sekä tutustutaan tarvittaessa kiinteistön huollon historiatietoihin, jotta tarkastajalla on mahdollisimman kattavat tiedot katolle aiemmin tehdyistä toimenpiteistä.

Tarkastusraportti

Kattotarkastuksen jälkeen asiakkaalle toimitetaan tarkastusraportti, joka sisältää kuvallisen ja selkokielisen selonteon tehdystä tarkastuksesta, kuten havainnot katon kunnosta sekä mahdollisen listan ja hinta-arvion huoltoa tai korjausta vaativista asioista. Tarkastusraportti on loistava työkalu kiinteistön PTS:n eli pitkän tähtäimen suunnitelman kannalta, koska sen avulla voidaan tarvittaessa budjetoida tulevia huolto- ja korjaustöitä seuraavan viiden vuoden ajalle.

Teemme kattotarkastukset huopakattojen lisäksi myös peltikatoille sekä tiilikatoille.

Kattohuolto ja kattokorjaus

Säännöllinen huolenpito pidentää katon käyttöikää

Ennakoiva ja säännöllisesti tehtävä kattohuolto pitää katon kestävänä ja vesitiiviinä sekä pidentää katon käyttöikää jopa kymmenillä vuosilla. Kattohuolto tarkoittaa katon yleiskuntoa ylläpitäviä toimenpiteitä, joita ovat sulan kelin aikaan mm. saumausten tiivistäminen sekä katon katteen ja rännien puhdistaminen sinne kertyneistä roskista. Talvella kattohuolto koostuu pääasiassa katon painokuorman keventämisestä eli lumen pudottamisesta sekä jään sulatuksesta.

Kattokorjaus tarkoittaa mm. vuotokohtien korjaamista ja reikien paikkaamista sekä kattotuotteiden uudelleen kiinnittämistä tai niiden kokonaan uuteen vaihtamista. Kattohuollon yhteydessä voidaan suorittaa tarvittaessa pienimuotoisia vesikatteen paikkauksia, mikäli katolla havaitaan pikaista toimenpidettä vaativa vuotokohtia. Korjaustöiden määrä ja kustannukset voivat kasvaa suureksi, jos katon huoltotyöt on jätetty tekemättä tai katolla olevia ongelmatilanteita ei havaita ajoissa.

Huolto ja korjaus katemateriaalin mukaan

Yksikään katemateriaali ei ole ikuinen ja ne tarvitsevat säännöllistä huoltoa ja kunnostusta koko käyttöikänsä ajan. Vaikka eri katemateriaalien välillä onkin yhteisiä ongelmakohtia, kuten katteeseen puhjenneet reiät sekä läpivientien ja saumojen vuotaminen, tulee jokainen ongelma korjata tapauskohtaisesti katemateriaali huomioiden. Korjaus- ja huoltotyöt kannattaa antaa kohteen katemateriaaliin erikoistuneen ammattilaisen tehtäväksi, jolloin vältytään ikäviltä ongelmatilanteilta sekä mahdollisilta lisäkuluilta.

Teemme kattohuollot ja -korjaukset huopakattojen lisäksi peltikatoille sekä tiilikatoille ja annamme työllemme 2 vuoden laatutakuun.

KAttosaneeraus

Uusi vesikatto vanhan tilalle

Kattosaneeraus eli kattoremontti tarkoittaa joko katon pinnan sekä kattorakenteiden osittaista kunnostamista tai kokonaan uusimista. Kattosaneeraus voi tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi silloin, kun tavallinen kattohuolto tai kattokorjaus ei enää riitä kattamaan olemassa olevan katon vaatimia kunnostustoimenpiteitä. Vesikatteessa näkyvät painaumat sekä tummat läiskät sisäkatossa ovat selviä merkkejä kattoremontin tarpeellisuudesta.

Kattosaneerausta on hyvä alkaa harkita myös silloin, kun katolla on käyttöikää jo yli 20 vuotta. Kattosaneerauksen yhteydessä kannattaa päivittää myös talovarusteet, joita ovat mm. erilaiset tikkaat, kattosillat, sadevesijärjestelmät sekä lumiesteet.

Kattosaneeraus toteutetaan useimmiten samalla katemateriaalilla, mutta se voidaan vaihtaa tarvittaessa myös toiseen esimerkiksi rakennuksen julkisivun ehostamisen takia.

Miksi valita huopakatto?

Huopakatto on kevyt, vesitiivis ja hiljainen vesikattoratkaisu, joka suojaa rakennusta hyvin huollettuna vuosikymmenien ajan. Huopakatto on myös hinta-laatusuhteeltaan erinomainen vaihtoehto, kun vesikatto halutaan tehdä edullisesti mutta katon laadusta ei haluta tinkiä. Huopakaton valmistuksessa käytettävä katemateriaali on kattohuopa eli bitumikermi.

Bitumikermi kestää Suomen vaihtelevia sää- ja lämpöolosuhteita loistavasti, sillä sen pehmenemispiste on yli +100°C ja se on yhä joustavaa jopa -35°C lämpötilassa. Bitumikermi on joustavuutensa ja venyvyytensä ansioista asennettavissa matalien tasakattojen lisäksi jyrkkiin harjakattoihin ympäri koko vuoden. Bitumikermi on myös turvallisuuden kannalta järkevä vaihtoehto, koska karhean pintansa ansiosta se sitoo talvella katolle satavan lumen kiinni pintaansa. Tästä johtuen lumien pudottamisesta huopakatolta voidaan varoittaa etukäteen ja välttyä näin turhilta hengenvaarallisilta tilanteilta.

Toteutamme vesikattojen uudet pinnat bitumikermillä sekä kattopellillä asiakkaan toiveen mukaan ja annamme saneeraustyöllemme aina 10 vuoden vedenpitävyystakuun.

Vieritä ylös